Dağıstan âdetleri denince genel olarak akla 'Dağlı Kültürü' gelir. Dağlı kültür, Kafkas Dağlıları'nın asırlar boyu kendi aralarında oluşturdukları ve onlara benlik ve şuur kazandıran karakterler bütünüdür. Dağlılar'da örf ve adetler, eski devirlerden beri yazılı olmayan bir kanunlar manzumesi mevkiini muhafaza etmiştir. Sosyal yapının temeli olan aile içinde ve aileler arasında gelenekler, daima bir merasim halinde uygulanır. Bu durum milli benliğin devamını sağlayan kuvvetli bir disiplinin varlığını gösterir.Eskiden kan davası, adam veya kadın kaçırma, hırsızlık gibi bazı kötü âdetler de bu Dağlı Kültürün bir parçası olarak bazı kavimler tarafından da teşvik ediliyordu. Meselâ Dağlı kültüre mensup Çeçenler'de başkalarının sürülerini sürüp götürmek, yol kesmek, düşmanlarını öldürmek....şerefli işler sayılıyordu ve durum genç kızlar tarafından teşvik ediliyordu. Öyle ki, böyle bir işle kendisini ispatlamadan genç bir kıza talip olan kimse hakir görülüyordu.
1850'li yılların ilk yarısında bazı Kafkasyalı ailelerin gönüllü olarak Osmanlı topraklarına göç ettiği bilinmektedir. Kırım savaşı sırasında mecburî bir hareket haline gelen göç olayı, 1862-1865 yılları arasındaki üç yılda zirveye ulaşmış ve 1877-1878, 1890-1908 yılları arasında yoğunlaşarak 1920'lere kadar süregelmiştir. Kafkasya'dan yola çıkan göç kafilelerinin hareketlenme zamanları Osmanlı-Rus ilişkilerindeki değişiklikleri yakından takip etmiştir. Kafkasya'dan Osmanlı ülkesine doğru gelişen tarihi bir mecburiyetin doğurduğu bu kitle göçleri, Osmanlı Devleti'nin sosyal, etnik ve dinî kompozisyonunu radikal olarak etkileyen bir nüfus hareketidir. Bu göç üzerine oluşmuş zengin literatürde, kaynakların çoğunda Türk-Turan kökenli boylar -varlıkları bilinmesine rağmen- herhangi bir ayrıma tabi tutulmadan "Kafkasyalı" veya daha çok "Çerkes" genel adı ile adlandırılmışlardır.
Çarlık Rusyası sömürgeciliği, istila ettiği toprakların hiç bir yerinde Kuzey Kafkasya'da yaptığı tahribatı yapmamıştır. Kırım Harbi sonrasında 1858'de daha 20 yıl önce 1838'de Petersburg'ta kurulanv Kafkasya Komitesi'nin planı uygulanmaya başlanmıştır. Bu plana göre KUzey Kafkasya halklarının üçte biri anayurtlarından göç ettirilerek bunlardan boşalan topraklar Rus-Kossak köylülerine verilecek ve bölgeye Çarlık idarî ve askerî personeli de iskân edilecekti. Rus yazarı General R.A. Fadeyev, "Kafkasya Mektupları" adlı eserinde 1899'da, Kafkasya Komitesi'nin bu planından sözederken: "Sonradan gelişmelerin de teyid ettiği gibi bu projenin uygulanmasıyla Dağlıların çoğunluğunun Rus Çarı'na biat etmeyerek Osmanlı Devleti'ne gidecekleri tahmin ediliyordu. Kitleler halinde sürülen Kafksayalı yerli halk, Karadeniz kıyılarına sevkediliyor ve zorla gemilere bindirilerek Anadolu'ya doğru yola çıkarılıyordu." şeklinde bizzat yaşadığı olayları anlatmaktadır.
Asya kıtasının Önemli bir Türk Bölgesi olan Astrahan eyaletinin güneyi ve Don nehrinden başlayarak, Karadeniz ile Hazar Denizi arasındaki kara parçası, Ayrıca Türk ve İran sınırlarına kadar olan uzantısını da hesaba katarsak. 450 bin kilometrekare genişliğindeki Bu muhteşem coğrafyaya Kafkasya denir.